Lipstickplant (Aeschynanthus) Verzorging en Onderhoud - Groenbron.nl (2024)

Table of Contents
Lipstickplant gekocht en nu? Inspecteer de plant op ongedierte Verpot de plant vanuit de kweekpot De plant water geven Lipstickplant verzorgen: 7 tips voor een goede groei Benodigdheden Lipstickplant verzorgen, hoe doe je dat? Standplaats Luchtvochtigheid Temperatuur Water geven Plantenvoeding Snoeien Stekken Verpotten Lipstickplant bloei Hoe laat je je Lipstickplant bloeien? Wanneer bloeit de Lipstickplant? Veelvoorkomende plantproblemen Mijn Lipstickplant heeft bruine vlekken, hoe los ik dit op? Mijn Lipstickplant heeft gele bladeren, wat kan ik hieraan doen? De bladeren van mijn Aeschynanthus vallen plotseling af, wat is er mis? ik zie beestjes op mijn Lipstickplant. Wat moet ik doen? mijn Lipstickplant hangt slap. Wat kan ik hieraan doen? Veelgestelde vragen Wat is de beste plek om mijn Lipstickplant in huis te zetten? Hoe vaak moet ik mijn Lipstickplant water geven? Wat voor soort potgrond heeft mijn Lipstickplant nodig? Hoe kan ik mijn Lipstickplant laten bloeien? Moet ik mijn Lipstickplant snoeien? Aeschynanthus Nederlandse naam: Lipstickplant Lipstickplant gekocht en nu? Inspecteer de plant op ongedierte Verpot de plant vanuit de kweekpot De plant water geven Lipstickplant verzorgen: 7 tips voor een goede groei Benodigdheden Lipstickplant verzorgen, hoe doe je dat? Standplaats Luchtvochtigheid Temperatuur Water geven Plantenvoeding Snoeien Stekken Verpotten Lipstickplant bloei Hoe laat je je Lipstickplant bloeien? Wanneer bloeit de Lipstickplant? Veelvoorkomende plantproblemen Mijn Lipstickplant heeft bruine vlekken, hoe los ik dit op? Mijn Lipstickplant heeft gele bladeren, wat kan ik hieraan doen? De bladeren van mijn Aeschynanthus vallen plotseling af, wat is er mis? ik zie beestjes op mijn Lipstickplant. Wat moet ik doen? mijn Lipstickplant hangt slap. Wat kan ik hieraan doen? Veelgestelde vragen Wat is de beste plek om mijn Lipstickplant in huis te zetten? Hoe vaak moet ik mijn Lipstickplant water geven? Wat voor soort potgrond heeft mijn Lipstickplant nodig? Hoe kan ik mijn Lipstickplant laten bloeien? Moet ik mijn Lipstickplant snoeien?

Lipstickplant gekocht en nu?

Nu is het belangrijk om een paar stappen te volgen om te zorgen dat jouw nieuwe plant goed groeit en bloeit. Laten we beginnen met het inspecteren van de plant op ongedierte.

Inspecteer de plant op ongedierte

Ongedierte kan een directe bedreiging vormen voor jouw Lipstickplant, dus het is belangrijk om het grondig te controleren voordat je het in jouw huis zet. Kijk goed naar de bladeren en de stengels om te zien of er insecten aanwezig zijn. Controleer ook de onderkant van de bladeren, waar sommige insecten zich graag verstoppen.

Als je ongedierte op de plant vindt, is het belangrijk om direct actie te ondernemen. Verwijder voorzichtig de geïnfecteerde delen en behandel de plant met een milieuvriendelijk bestrijdingsmiddel dat geschikt is voor binnenshuis. Zorg dat je de instructies op de verpakking volgt en herhaal de behandeling indien nodig.

Verpot de plant vanuit de kweekpot

Nu is het tijd om de plant te verpotten vanuit de kweekpot. De kweekpot is meestal niet ideaal voor de lange termijn, dus jouw plant heeft een grotere pot nodig om te groeien. Kies een pot die iets groter is dan de kweekpot, maar niet te groot, omdat een te grote pot kan leiden tot wateroverlast. Vul de nieuwe pot met verse potgrond die geschikt is voor kamerplanten. Plaats vervolgens je Lipstickplant in het midden van de pot en vul de rest van de ruimte op met potgrond. Zorg dat je de plant stevig in de pot drukt, maar niet te hard, om de wortels niet te beschadigen.

De plant water geven

Kamerplanten verzorgenhoudt ook in dat je denkt aan het water geven. Lipstickplanten hebben regelmatig water nodig, maar het is belangrijk om te voorkomen dat de wortels te lang nat blijven. Laat de bovenste laag van de potgrond tussen de gietbeurten licht opdrogen. Geef je plant water door de potgrond gelijkmatig vochtig te maken, maar niet doorweekt. Gebruik bij voorkeur lauw water om temperatuurverschillen te voorkomen. Giet het water langzaam aan de zijkant van de pot, zodat het gelijkmatig door de grond kan worden opgenomen.

Door deze drie belangrijke stappen te volgen – het inspecteren van de plant op ongedierte, het verpotten vanuit de kweekpot en het water geven van de plant – zorg je dat jouw Aeschynanthus plant gezond en blij zal zijn in jouw huis. Veel plezier met jouw nieuwe aanwinst!

Lipstickplant verzorgen: 7 tips voor een goede groei

Hoe verzorg je je Lipstickplant eigenlijk? Hieronder vind je de 7 belangrijkste tips:

  1. Plaats je Lipstickplant op een lichte locatie, maar vermijd direct zonlicht. Een vensterbank met indirect licht is ideaal voor deze plant.
  2. Zorg voor een constante temperatuur tussen 18-24°C. Vermijd grote temperatuurverschillen en tocht, aangezien dit de plant kan beschadigen.
  3. Geef je Lipstickplant regelmatig water en houd de grond vochtig. Laat de grond echter niet drassig worden, aangezien dit tot wortelrot kan leiden. Het is het beste om de grond te laten drogen voordat je opnieuw water geeft.
  4. Geef de plant regelmatig meststof voor bloeiende planten. Dit zal helpen om een gezonde groei en bloei van de Lipstickplant te bevorderen. Volg de instructies op de verpakking voor de juiste dosering en frequentie.
  5. Vernevel af en toe de bladeren van de Lipstickplant om de luchtvochtigheid te verhogen. Dit zal helpen om een gezonde omgeving te creëren voor de plant.
  6. Knip regelmatig de uitgebloeide bloemen af om de groei van nieuwe bloemknoppen te stimuleren. Dit zal de plant energie besparen en zorgen dat de bloei aanhoudt.
  7. Controleer regelmatig de plant op tekenen van plagen, zoals spint of bladluizen. Indien nodig kun je de plant behandelen met een milieuvriendelijk bestrijdingsmiddel of de aangetaste bladeren verwijderen.

Verderop in het artikel gaan we uitgebreider in hoe je je Lipstickplant het best kunt verzorgen.

Benodigdheden

Om je kamerplant goed te verzorgen, kun je niet zonder een aantal materialen. Welke dat zijn zetten we hieronder overzichtelijk voor je op een rij.

Benodigdheden:

  1. Gieter
  2. Plantenspuit
  3. Potgrond
  4. uine plastic binnenpotten
  5. Hydrokorrels
  6. Snoeischaar
  7. Scherp mesje
  8. Plastic of oude kranten

Wil je het echt professioneel aanpakken

  1. Hygrometer
  2. Luchtbevochtiger
  3. Watermeter
  4. Waterdruppelaar

Lipstickplant verzorgen, hoe doe je dat?

We gaan je alles vertellen over de juiste verzorging. Van de ideale standplaats en waterbehoefte tot het snoeien en verpotten van je plant. Lees snel verder en ontdek hoe je jouw Lipstickplant gezond en gelukkig houdt!

Standplaats

Plaats je Lipstickplant op een lichte plek, maar vermijd direct zonlicht. Een raam op het noorden of oosten is ideaal. Zorg dat de temperatuur niet onder de 15 graden Celsius komt en geef regelmatig water.

Luchtvochtigheid

De ideale luchtvochtigheid voor een Lipstickplant ligt tussen de 40% en 60%. Bij hogere luchtvochtigheid kan de plant last krijgen van schimmels en bij lagere luchtvochtigheid kan de bladrand uitdrogen. Zorg dat de luchtvochtigheid zo constant mogelijk blijft.

Temperatuur

De beste temperatuur voor een Lipstickplant in huis is tussen de 18 en 24 graden Celsius. Bij deze temperatuur voelt de plant zich het meest comfortabel en zal hij goed gedijen. Let er wel op dat je de plant niet blootstelt aan extreme hitte of kou, dit kan schadelijk zijn voor zijn gezondheid.

Water geven

Geef de Lipstickplant eens per week water en zorg dat de grond vochtig blijft, maar niet doorweekt. Gebruik bij voorkeur regenwater of ander zacht water en geef minder water in de wintermaanden. Let op: de plant kan niet goed tegen kalkrijk water.

Geef jij je planten vaak een beetje water dan drinken alleen de bovenste wortels van je plant water en krijgt je plant mogelijk niet genoeg voeding. Beter is om je planten minder vaak veel water te geven zodat alle wortels kunnen drinken.

Plantenvoeding

Je hoeft een Lipstickplant niet vaak plantenvoeding te geven, één keer per maand is voldoende. Gebruik hierbij een speciale voeding voor bloeiende planten en volg de instructies op de verpakking. Overvoeding kan namelijk leiden tot schade aan de plant.

Snoeien

Wil je de Lipstickplant snoeien? Zorg er dan voor dat je dit doet na de bloeiperiode, anders zal je plant niet bloeien tot de volgende bloeiperiode. Het snoeien is vrij eenvoudig: knip de lange takken af vlakbij de bladknooppunten. Eventueel kun je ook de toppen van de takjes afknippen om de plant compacter te maken. Doe dit altijd met een scherpe snoeischaar en zorg dat je niet te veel takken tegelijk snoeit, anders zal de plant moeite hebben om te herstellen.

Stekken

Wil jij een Lipstickplant stekken? Dat kan heel makkelijk! Je kunt de stekjes namelijk gewoon in water zetten. Knip een paar gezonde scheuten af van ongeveer tien centimeter en zet deze in een glas met water. Zorg dat de onderste bladeren het water niet raken. Na een paar weken zullen er wortels gaan groeien en kun je de nieuwe plantjes in een pot met potgrond zetten.

De precieze stappen lees je op onzeLipstickplant stekkenpagina.

Verpotten

Als je de Aeschynanthus wilt verpotten, is het belangrijk om een pot te kiezen die net iets groter is dan de huidige pot. Gebruik verse potgrond die goed water doorlaat en plaats de plant in het midden van de nieuwe pot. Vul de rest van de pot op met potgrond en druk zachtjes aan. Geef de plant daarna voldoende water en zet hem op de juiste plaats. Zo zorg je dat de Aeschynanthus kan groeien en bloeien zoals hij hoort te doen.

Lipstickplant bloei

Lees hoe je je Lipstickplant mooi kunt laten bloeien, en in welke periode van het jaar hij bloeit.

Hoe laat je je Lipstickplant bloeien?

We hebben een paar tips voor je! Zorg dat de plant genoeg licht krijgt, maar vermijd direct zonlicht. Houd de grond licht vochtig, maar niet te nat. Geef de plant regelmatig voeding en snoei indien nodig. Met deze eenvoudige stappen kan ook jij genieten van prachtige bloemen aan jouw Aeschynanthus plant.

Wanneer bloeit de Lipstickplant?

De Lipstickplant bloeit meestal in huis tijdens de lente en de zomermaanden.

Houd de bladeren van je plant schoon door ze af en toe voorzichtig af te vegen met een vochtige doek. Dit helpt om stof en vuil te verwijderen, waardoor de plant beter kan ademen.

Veelvoorkomende plantproblemen

Als je lang van je Aeschynanthus wil genieten, is het belangrijk om eventuele ziekten en plagen vroegtijdig aan te pakken. Let op symptomen zoals gele bladeren, bruine vlekken, en insecten en neem maatregelen zoals het verwijderen van beschadigde bladeren of het gebruik van insecticiden.

Een gezonde dosis preventie (zoals regelmatig sproeien en inspecteren van de plant) vermindert ook de kans op ziekten en plagen. Lees hieronder een aantal tips om je Aeschynanthus gezond en mooi te houden.

Mijn Lipstickplant heeft bruine vlekken, hoe los ik dit op?

Heb jij bruine vlekken op je W? Dat kan komen door te veel zonlicht, te veel water of te weinig voeding. Zorg dat de plant niet vol in de zon staat en geef water wanneer de grond droog aanvoelt. Voeg om de twee weken plantenvoeding toe aan het water. Verwijder aangetaste bladeren en verpot de plant indien nodig.

Mijn Lipstickplant heeft gele bladeren, wat kan ik hieraan doen?

De Lipstickplant kan gele bladeren krijgen door verschillende oorzaken, zoals te veel of te weinig water, te veel zonlicht of een tekort aan voedingsstoffen. Zorg dat je de plant regelmatig inspecteert op problemen en geef hem de juiste verzorging. Pas op bij het snoeien, want de plant is giftig!

De bladeren van mijn Aeschynanthus vallen plotseling af, wat is er mis?

Is je Aeschynanthus een tropische plant die van vochtige omstandigheden houdt? Zo ja, dan kan de oorzaak van de bladval een gebrek aan water zijn. Daarnaast kan de plant last hebben van ziekten, zoals spintmijten of schimmels. Controleer of je plant giftig is voor huisdieren en kinderen en zorg voor een zonnige of halfschaduwrijke locatie.

ik zie beestjes op mijn Lipstickplant. Wat moet ik doen?

Geen zorgen, je kunt dit oplossen. Bekijk de plant goed en probeer de beestjes te identificeren. Als het om luizen gaat, kun je ze voorzichtig verwijderen door ze met een wattenstaafje en wat alcohol weg te wrijven. Als het om andere beestjes gaat, kun je insectenspray gebruiken of de plant onder de douche zetten om ze eraf te spoelen. Vergeet niet om de plant regelmatig te controleren en eventuele beestjes direct aan te pakken. Succes!

mijn Lipstickplant hangt slap. Wat kan ik hieraan doen?

Je Lipstickplant hangt slap, wat nu? Geef de plant wat water en zorg dat de grond vochtig blijft. Plaats de plant op een lichte plek, maar vermijd direct zonlicht. Door regelmatig te sproeien creëer je een optimale leefomgeving voor je Lipstickplant.

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over de verzorging van je Lipstickplant. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen wij of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

Wat is de beste plek om mijn Lipstickplant in huis te zetten?

In de bloeiperiode heeft een Lipstickplant veel licht nodig, dus zet hem het liefst op een plek waar hij indirect zonlicht krijgt.

Hoe vaak moet ik mijn Lipstickplant water geven?

Geef je Lipstickplant regelmatig water, maar vermijd dat de wortels te lang in het water blijven staan. Laat de bovenste laag van de potgrond uitdrogen voordat je weer water geeft.

Wat voor soort potgrond heeft mijn Lipstickplant nodig?

Gebruik goed doorlatendepotgrondvoor je Lipstickplant, zodat overtollig water kan weglopen en de wortels niet rotten.

Hoe kan ik mijn Lipstickplant laten bloeien?

Om je Lipstickplant te laten bloeien, geef je hem voldoende licht en zorg je voor een gelijkmatige temperatuur. Ook bloeibevorderende mest kan helpen.

Moet ik mijn Lipstickplant snoeien?

Je kunt de uitgebloeide bloemen van je Lipstickplant verwijderen om de groei van nieuwe bloemen te stimuleren. Je kunt ook lange, uitstekende scheuten terugsnoeien om de plant compact te houden.

Heb je een Lipstickplant (ook wel Aeschynanthus of Lippenstiftplant genoemd) gekocht, maar weet je niet precies hoe je deze moet verzorgen en onderhouden? Geen zorgen, wij helpen je op weg! In dit artikel geven we je handige tips en adviezen voor het verzorgen van je kamerplant. Van de juiste standplaats en water geven tot het bemesten en verpotten van de plant, wij vertellen je alles wat je moet weten om jouw plant gezond en mooi te houden.

Lipstickplant (Aeschynanthus) Verzorging en Onderhoud - Groenbron.nl (1)

Aeschynanthus

Nederlandse naam: Lipstickplant

De Lipstickplant heeft glanzende, groene bladeren en opvallende, buisvormige bloemen in rode, oranje of gele kleuren. Hij is populair vanwege zijn gemakkelijke verzorging en prachtige uitstraling. Perfect voor het toevoegen van kleur aan je interieur!

  • Luchtzuiverend: Ja
  • Standplaats: Halfschaduw tot veel licht
  • Luchtvochtigheid: 40% - 60%
  • Ideale temperatuur: 18°C - 24°C
  • Water geven: Gemiddeld
  • Onderhoud: Middelmatig
  • Voeding: Om de maand.
  • Bloeit: Ja
  • Giftig: Ja

Lipstickplant gekocht en nu?

Nu is het belangrijk om een paar stappen te volgen om te zorgen dat jouw nieuwe plant goed groeit en bloeit. Laten we beginnen met het inspecteren van de plant op ongedierte.

Inspecteer de plant op ongedierte

Ongedierte kan een directe bedreiging vormen voor jouw Lipstickplant, dus het is belangrijk om het grondig te controleren voordat je het in jouw huis zet. Kijk goed naar de bladeren en de stengels om te zien of er insecten aanwezig zijn. Controleer ook de onderkant van de bladeren, waar sommige insecten zich graag verstoppen.

Als je ongedierte op de plant vindt, is het belangrijk om direct actie te ondernemen. Verwijder voorzichtig de geïnfecteerde delen en behandel de plant met een milieuvriendelijk bestrijdingsmiddel dat geschikt is voor binnenshuis. Zorg dat je de instructies op de verpakking volgt en herhaal de behandeling indien nodig.

Verpot de plant vanuit de kweekpot

Nu is het tijd om de plant te verpotten vanuit de kweekpot. De kweekpot is meestal niet ideaal voor de lange termijn, dus jouw plant heeft een grotere pot nodig om te groeien. Kies een pot die iets groter is dan de kweekpot, maar niet te groot, omdat een te grote pot kan leiden tot wateroverlast. Vul de nieuwe pot met verse potgrond die geschikt is voor kamerplanten. Plaats vervolgens je Lipstickplant in het midden van de pot en vul de rest van de ruimte op met potgrond. Zorg dat je de plant stevig in de pot drukt, maar niet te hard, om de wortels niet te beschadigen.

De plant water geven

Kamerplanten verzorgen houdt ook in dat je denkt aan het water geven. Lipstickplanten hebben regelmatig water nodig, maar het is belangrijk om te voorkomen dat de wortels te lang nat blijven. Laat de bovenste laag van de potgrond tussen de gietbeurten licht opdrogen. Geef je plant water door de potgrond gelijkmatig vochtig te maken, maar niet doorweekt. Gebruik bij voorkeur lauw water om temperatuurverschillen te voorkomen. Giet het water langzaam aan de zijkant van de pot, zodat het gelijkmatig door de grond kan worden opgenomen.

Door deze drie belangrijke stappen te volgen – het inspecteren van de plant op ongedierte, het verpotten vanuit de kweekpot en het water geven van de plant – zorg je dat jouw Aeschynanthus plant gezond en blij zal zijn in jouw huis. Veel plezier met jouw nieuwe aanwinst!

Lipstickplant verzorgen: 7 tips voor een goede groei

Hoe verzorg je je Lipstickplant eigenlijk? Hieronder vind je de 7 belangrijkste tips:

  1. Plaats je Lipstickplant op een lichte locatie, maar vermijd direct zonlicht. Een vensterbank met indirect licht is ideaal voor deze plant.
  2. Zorg voor een constante temperatuur tussen 18-24°C. Vermijd grote temperatuurverschillen en tocht, aangezien dit de plant kan beschadigen.
  3. Geef je Lipstickplant regelmatig water en houd de grond vochtig. Laat de grond echter niet drassig worden, aangezien dit tot wortelrot kan leiden. Het is het beste om de grond te laten drogen voordat je opnieuw water geeft.
  4. Geef de plant regelmatig meststof voor bloeiende planten. Dit zal helpen om een gezonde groei en bloei van de Lipstickplant te bevorderen. Volg de instructies op de verpakking voor de juiste dosering en frequentie.
  5. Vernevel af en toe de bladeren van de Lipstickplant om de luchtvochtigheid te verhogen. Dit zal helpen om een gezonde omgeving te creëren voor de plant.
  6. Knip regelmatig de uitgebloeide bloemen af om de groei van nieuwe bloemknoppen te stimuleren. Dit zal de plant energie besparen en zorgen dat de bloei aanhoudt.
  7. Controleer regelmatig de plant op tekenen van plagen, zoals spint of bladluizen. Indien nodig kun je de plant behandelen met een milieuvriendelijk bestrijdingsmiddel of de aangetaste bladeren verwijderen.

Verderop in het artikel gaan we uitgebreider in hoe je je Lipstickplant het best kunt verzorgen.

Benodigdheden

Om je kamerplant goed te verzorgen, kun je niet zonder een aantal materialen. Welke dat zijn zetten we hieronder overzichtelijk voor je op een rij.

Benodigdheden:

  1. Gieter
  2. Plantenspuit
  3. Potgrond
  4. uine plastic binnenpotten
  5. Hydrokorrels
  6. Snoeischaar
  7. Scherp mesje
  8. Plastic of oude kranten

Wil je het echt professioneel aanpakken

  1. Hygrometer
  2. Luchtbevochtiger
  3. Watermeter
  4. Waterdruppelaar

Lipstickplant verzorgen, hoe doe je dat?

We gaan je alles vertellen over de juiste verzorging. Van de ideale standplaats en waterbehoefte tot het snoeien en verpotten van je plant. Lees snel verder en ontdek hoe je jouw Lipstickplant gezond en gelukkig houdt!

Standplaats

Plaats je Lipstickplant op een lichte plek, maar vermijd direct zonlicht. Een raam op het noorden of oosten is ideaal. Zorg dat de temperatuur niet onder de 15 graden Celsius komt en geef regelmatig water.

Luchtvochtigheid

De ideale luchtvochtigheid voor een Lipstickplant ligt tussen de 40% en 60%. Bij hogere luchtvochtigheid kan de plant last krijgen van schimmels en bij lagere luchtvochtigheid kan de bladrand uitdrogen. Zorg dat de luchtvochtigheid zo constant mogelijk blijft.

Temperatuur

De beste temperatuur voor een Lipstickplant in huis is tussen de 18 en 24 graden Celsius. Bij deze temperatuur voelt de plant zich het meest comfortabel en zal hij goed gedijen. Let er wel op dat je de plant niet blootstelt aan extreme hitte of kou, dit kan schadelijk zijn voor zijn gezondheid.

Water geven

Geef de Lipstickplant eens per week water en zorg dat de grond vochtig blijft, maar niet doorweekt. Gebruik bij voorkeur regenwater of ander zacht water en geef minder water in de wintermaanden. Let op: de plant kan niet goed tegen kalkrijk water.

Geef jij je planten vaak een beetje water dan drinken alleen de bovenste wortels van je plant water en krijgt je plant mogelijk niet genoeg voeding. Beter is om je planten minder vaak veel water te geven zodat alle wortels kunnen drinken.

Plantenvoeding

Je hoeft een Lipstickplant niet vaak plantenvoeding te geven, één keer per maand is voldoende. Gebruik hierbij een speciale voeding voor bloeiende planten en volg de instructies op de verpakking. Overvoeding kan namelijk leiden tot schade aan de plant.

Snoeien

Wil je de Lipstickplant snoeien? Zorg er dan voor dat je dit doet na de bloeiperiode, anders zal je plant niet bloeien tot de volgende bloeiperiode. Het snoeien is vrij eenvoudig: knip de lange takken af vlakbij de bladknooppunten. Eventueel kun je ook de toppen van de takjes afknippen om de plant compacter te maken. Doe dit altijd met een scherpe snoeischaar en zorg dat je niet te veel takken tegelijk snoeit, anders zal de plant moeite hebben om te herstellen.

Stekken

Wil jij een Lipstickplant stekken? Dat kan heel makkelijk! Je kunt de stekjes namelijk gewoon in water zetten. Knip een paar gezonde scheuten af van ongeveer tien centimeter en zet deze in een glas met water. Zorg dat de onderste bladeren het water niet raken. Na een paar weken zullen er wortels gaan groeien en kun je de nieuwe plantjes in een pot met potgrond zetten.

De precieze stappen lees je op onze Lipstickplant stekken pagina.

Verpotten

Als je de Aeschynanthus wilt verpotten, is het belangrijk om een pot te kiezen die net iets groter is dan de huidige pot. Gebruik verse potgrond die goed water doorlaat en plaats de plant in het midden van de nieuwe pot. Vul de rest van de pot op met potgrond en druk zachtjes aan. Geef de plant daarna voldoende water en zet hem op de juiste plaats. Zo zorg je dat de Aeschynanthus kan groeien en bloeien zoals hij hoort te doen.

Lipstickplant bloei

Lees hoe je je Lipstickplant mooi kunt laten bloeien, en in welke periode van het jaar hij bloeit.

Hoe laat je je Lipstickplant bloeien?

We hebben een paar tips voor je! Zorg dat de plant genoeg licht krijgt, maar vermijd direct zonlicht. Houd de grond licht vochtig, maar niet te nat. Geef de plant regelmatig voeding en snoei indien nodig. Met deze eenvoudige stappen kan ook jij genieten van prachtige bloemen aan jouw Aeschynanthus plant.

Wanneer bloeit de Lipstickplant?

De Lipstickplant bloeit meestal in huis tijdens de lente en de zomermaanden.

Houd de bladeren van je plant schoon door ze af en toe voorzichtig af te vegen met een vochtige doek. Dit helpt om stof en vuil te verwijderen, waardoor de plant beter kan ademen.

Veelvoorkomende plantproblemen

Als je lang van je Aeschynanthus wil genieten, is het belangrijk om eventuele ziekten en plagen vroegtijdig aan te pakken. Let op symptomen zoals gele bladeren, bruine vlekken, en insecten en neem maatregelen zoals het verwijderen van beschadigde bladeren of het gebruik van insecticiden.

Een gezonde dosis preventie (zoals regelmatig sproeien en inspecteren van de plant) vermindert ook de kans op ziekten en plagen. Lees hieronder een aantal tips om je Aeschynanthus gezond en mooi te houden.

Mijn Lipstickplant heeft bruine vlekken, hoe los ik dit op?

Heb jij bruine vlekken op je W? Dat kan komen door te veel zonlicht, te veel water of te weinig voeding. Zorg dat de plant niet vol in de zon staat en geef water wanneer de grond droog aanvoelt. Voeg om de twee weken plantenvoeding toe aan het water. Verwijder aangetaste bladeren en verpot de plant indien nodig.

Mijn Lipstickplant heeft gele bladeren, wat kan ik hieraan doen?

De Lipstickplant kan gele bladeren krijgen door verschillende oorzaken, zoals te veel of te weinig water, te veel zonlicht of een tekort aan voedingsstoffen. Zorg dat je de plant regelmatig inspecteert op problemen en geef hem de juiste verzorging. Pas op bij het snoeien, want de plant is giftig!

De bladeren van mijn Aeschynanthus vallen plotseling af, wat is er mis?

Is je Aeschynanthus een tropische plant die van vochtige omstandigheden houdt? Zo ja, dan kan de oorzaak van de bladval een gebrek aan water zijn. Daarnaast kan de plant last hebben van ziekten, zoals spintmijten of schimmels. Controleer of je plant giftig is voor huisdieren en kinderen en zorg voor een zonnige of halfschaduwrijke locatie.

ik zie beestjes op mijn Lipstickplant. Wat moet ik doen?

Geen zorgen, je kunt dit oplossen. Bekijk de plant goed en probeer de beestjes te identificeren. Als het om luizen gaat, kun je ze voorzichtig verwijderen door ze met een wattenstaafje en wat alcohol weg te wrijven. Als het om andere beestjes gaat, kun je insectenspray gebruiken of de plant onder de douche zetten om ze eraf te spoelen. Vergeet niet om de plant regelmatig te controleren en eventuele beestjes direct aan te pakken. Succes!

mijn Lipstickplant hangt slap. Wat kan ik hieraan doen?

Je Lipstickplant hangt slap, wat nu? Geef de plant wat water en zorg dat de grond vochtig blijft. Plaats de plant op een lichte plek, maar vermijd direct zonlicht. Door regelmatig te sproeien creëer je een optimale leefomgeving voor je Lipstickplant.

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over de verzorging van je Lipstickplant. Zit je zelf nog met vragen, laat deze dan achter in de reacties en wie weet kunnen wij of andere bezoekers je helpen met het beantwoorden hiervan!

Wat is de beste plek om mijn Lipstickplant in huis te zetten?

In de bloeiperiode heeft een Lipstickplant veel licht nodig, dus zet hem het liefst op een plek waar hij indirect zonlicht krijgt.

Hoe vaak moet ik mijn Lipstickplant water geven?

Geef je Lipstickplant regelmatig water, maar vermijd dat de wortels te lang in het water blijven staan. Laat de bovenste laag van de potgrond uitdrogen voordat je weer water geeft.

Wat voor soort potgrond heeft mijn Lipstickplant nodig?

Gebruik goed doorlatende potgrond voor je Lipstickplant, zodat overtollig water kan weglopen en de wortels niet rotten.

Hoe kan ik mijn Lipstickplant laten bloeien?

Om je Lipstickplant te laten bloeien, geef je hem voldoende licht en zorg je voor een gelijkmatige temperatuur. Ook bloeibevorderende mest kan helpen.

Moet ik mijn Lipstickplant snoeien?

Je kunt de uitgebloeide bloemen van je Lipstickplant verwijderen om de groei van nieuwe bloemen te stimuleren. Je kunt ook lange, uitstekende scheuten terugsnoeien om de plant compact te houden.

Lipstickplant (Aeschynanthus) Verzorging en Onderhoud - Groenbron.nl (2024)
Top Articles
Latest Posts
Recommended Articles
Article information

Author: Gov. Deandrea McKenzie

Last Updated:

Views: 5567

Rating: 4.6 / 5 (66 voted)

Reviews: 89% of readers found this page helpful

Author information

Name: Gov. Deandrea McKenzie

Birthday: 2001-01-17

Address: Suite 769 2454 Marsha Coves, Debbieton, MS 95002

Phone: +813077629322

Job: Real-Estate Executive

Hobby: Archery, Metal detecting, Kitesurfing, Genealogy, Kitesurfing, Calligraphy, Roller skating

Introduction: My name is Gov. Deandrea McKenzie, I am a spotless, clean, glamorous, sparkling, adventurous, nice, brainy person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.